Szabadúszás
Szerző: admin | Tippek | 2010 október 2. 14:11

6-7 éve próbálom megtalálni az utam a szabadúszók világában, 2 éve van vállalkozói igazolványom. Néhány gondolat és saját tapasztalat arról, hogy érdemes e belevágni.

Mi is az a szabadúszó?

A szabadúszó egy olyan személy, aki cégektől és nagyvállalatoktól függetlenül “magányos farkasként” dolgozik. A magányos farkast persze nem úgy kell érteni, hogy elejétől a végéig mindent ő csinál, mivel tudása általában a szakma egy ágára terjed csak ki mélyebben, és a munka egyes részeit más szabadúszókkal végezteti el.

Attól lesz szabadúszó és független, hogy általában otthonról végzi a munkáját, saját maga osztja be az idejét, és munkát is maga választ.

Pro/kontra

Lássuk mi az ami szerintem a szabadúszó weboldalkészítés mellett szól:

 • Rugalmas időbeosztás
 • Otthonról végezhető
 • Változatos feladatok
 • Te határozod meg, hogy mennyiért vagy hajlandó munkát elvállalni

Vannak azonban ellene is érvek

 • Bizonytalan és rendszertelen munka szerzés, lehet hogy 1 hónapig nem találunk munkát
 • A nagy munkákat nehéz elcsípni
 • Lecsúszunk a csapatmunka örömeiről, ha nem vagyunk szorgalmasak lassabban fejlődünk
 • Ha nem kötünk szerződést, a fizetések sokszor csúszhatnak

Költségek

Ha szabadúszóként legálisan szeretnénk dolgozni, akkor legtöbbször számlát kell adnunk az elvégzett munkáról. Ehhez például saját vállalkozást kell nyitnunk, ami kb 25ezer forintból ki is jön.

Ezután, ha még részt veszünk felsőoktatási képzésben, semmilyen más költség nincs alapjáraton, csak a kapott pénz után kell adót és járulékokat fizetni.

Ha azonban nem járunk se egyetemre se fősulira, havi 40ezer az az összeg amit mindenképpen be kell fizetnünk, akár volt bevételünk az adott hónapban, akár nem. Ez elég nagy összeg ahhoz, hogy rá legyünk kényszerítve a folyamatos pörgésre és munkavállalásra.

Kiút ez alól ha valahol alkalmazottak leszünk, és az ottani munkáltató fizeti utánunk a járulékokat, így a vállalkozás után nem kell semmit fizetni. Hátránya, hogy ezután a szabadúszó életmód eléggé korlátozott lesz.

Hogyan találsz munkát?

A fenti kép egy régi klasszikus amin sírva röhögünk, viszont a valós helyzet korántsem ilyen rossz. Rengeteg munka van, mivel az internet folyamatosan terjeszkedik és egyre többen szeretnének saját weboldalt.

Első sorban weblabor és prog.hu állásait érdemes böngészni. Én személy szerint az egyetemi levelező listára kiküldött hirdetésekre jelentkeztem, és onnan ajánlottak tovább más munkákhoz, de weblaboron keresztül is találtam már jól fizető projektet.

Ami a legfontosabb: ne várjuk hogy a munka találjon ránk! Eljön az az idő, mikor nem az ügyfél választ minket, hanem mi az ügyfelet, de az elején a legalja munkát is meg kell csinálni, és jó képet vágni hozzá.

Amiket mindenképpen tegyél meg!

Ahhoz hogy meglásd a fényt az alagút végén, és ismertté válhass, a következő dolgokat javaslom (persze én korántsem vagyok ismert, de kitartó munkával ezt helyes útnak tartom) :

Saját portfolio

Mindenképpen érdemes csinálni egy saját oldalt ahol reklámozod magad, a munkáidat és szolgáltatásaidat. Az évi 2000 Ft nem sok egy domain címre, és a tárhelyek sem olyan drágák már. Sokkal bizalomgerjesztőbb egy 67developer.hu, mint egy 67developer.atw.hu ha az ügyfél kicsit is konyít az internethez.

Szőke nőt megkérdezik mennyi az évi fizetése. Szőke: – Ki az az Évi?

A design nem annyira fontos, én is csinálhattam volna hightech külsőt, de azokat a látogatókat akarom megfogni akik a blog mögötti tudást értékelik, illetve tetszik nekik a kezdőoldalon lévő egyszerűség és “Ratting Gergely vagyok okos, jóképű, vicces weboldalakat készítek” poén. Hogy miért? Mert azokkal akik nem tudják értékelni a humort, foglalkozzanak mások, egyelőre megengedhetem magamnak ezt a hozzáállást. Majd ha vége az egyetemnek és még mindig lappang a munka, akkor valami nagy céges profilt húzok az egészre.

Saját weboldal

A portfolion kívül próbálj egy két saját projektbe is belekezdeni, ahogy én önszorgalomból csinálom a telekikoli.hu vagy szekcsokonyvtar.hu oldalakat. Rengeteg tapasztalatot szerzel, lesz valamilyen referenciád, ráadásul ha minőségi outputot gyártasz, biztos lehetsz benne, hogy ezeken keresztül előbb utóbb valaki felkér egy másik munkára is.

A lényeg, hogy saját projektnek mindig valami olyan dolgot válassz, amihez kedved is van, később lesz majd úgyis sok olyan munkád amit a hátad közepére sem kívánnál. Ráadásul amihez kedved van, azzal többet is foglalkozol, és biztosan a maximumot fogod kihozni belőle.

Írj cikket

Nem muszáj saját blogot indítanod, elég ha valahol vendég cikket írsz, amivel felkeltheted az emberek érdklődését magad és a szaktudásod iránt.

Vendég cikk írására itt is van lehetőség! Ha írsz egy cikket, akkor jobboldalt fent ahol az én képem van, a te elérhetőséged jelenik majd meg. Ha szeretnél írni, dobj egy mailt a 67developer@gmail.com címre.

Közösségi oldalak

Talán felesleges megemlíteni a Facebookot és Twittert mert a legtöbben regisztrálva vagytok, viszont ami hasznos és kevesen használják az a Linkedin.com A link mindjárt az általam készített webfejlesztők csoportra visz, aminek semmi más célja nincs, mint hogy egymásra találjanak a szabadúszó fejlesztők és meg tudják osztani egymással a munkát. Sokszor nekem is jönnek munkák amiket nem tudok elvállalni időhiány miatt, ilyenkor ha tudnék ajánlani valakit, gondolkodás nélkül továbbadnám, erre pont jó az ilyen oldal.

Gyűjts anyagot

Olvass minél több blogot abban a témakörben ami érdekel, és ha találtál egy jó tutorialt vagy kódrészletet, mentsd le! Később lehet szükséged lesz rá, és egyszerűbb megtalálni ha rendszerezve csücsül valamelyik meghajtódon.

Én kb 40 blogot olvasok, és van hogy csak fél év után veszem elő valamelyik régebbi cikküket amit félretettem mert érdekes volt, és pont fel tudom használni egy aktuális munkámhoz.

Spórolj!

Ha egyedül dolgozol és nem vagy megáldva olyan sváb vérrel mint én, ami biztosítja az ösztönös spórolást, akkor kénytelen leszel néha tudatosan megtenni.

Azon morfondírozol, hogy új gépet kellene venni, vagy plusz egy monitort? Gondold át még egyszer, hogy szükséges e tényleg egy I7es proci vagy 8 giga a 4 helyett, mert a weboldal készítéshez általában nem. Nyilván kényelmesebb lenne ha ssd-ről 3 másodperc alatt bootolna a rendszer, de ugyanez történik akkor is ha nem leállítod hanem sleep módba teszed.

Most laptop + 24 colos samsung kombóval dolgozok, és úgy érzem jó lenne még egy 24 colos, de igazából már csak kényelmi funkció lenne. A 2 monitort viszont mindenképpen ajánlom, fokozza a produktivitást.

Szintén ajánlom egy normális billentyűzet és egér páros beszerzését. A billentyűnél a legfontosabb, hogy kényelmes legyen, mert a nehezen leüthető billentyűk tönkreteszik a kezet. Egérnél az elsődleges szempont mindig a gombok száma legyen és ne a dpi. 8 gombos egérre már ki lehet osztani úgy a funkciókat, hogy alig kelljen billentyűzethez nyúlni.

Nem kell laptop állvány, elég alátenni két Java 2 könyvet, és ugyanúgy szellőzik, ha meg nem elég a gyári hűtés, akkor vagy túlhúztad, vagy itt az ideje kipucolni a ventit, én 2 kilót szedtem ki belőle szobatársam hajából, pedig nem sok köze volt a laptophoz.

Rendezz be egy otthoni irodát

Nagyon sokat dob a kreativitáson és az önbecsülésen ha egy igényes otthoni irodát hozunk magunknak létre. Most félig meddig a levegőbe beszélek, mivel a kollégiumi szobám úgy néz ki ahogy, de otthon nyáron megvolt a feelingje. Itt találhattok képeket otthoni irodákról.

Programok amiket használok

Egyszer már írtam arról, hogy milyen hasznos online eszközöket használok, ezt még kiegészíteném egy NetBeansel amiben programozok, de ez ízlés kérdése. Ugyanúgy használható a Notepad++ vagy az Eclipse.

Mindenképpen használjatok valamilyen Rss olvasót a blogok követésére, én a FeedDemont ajánlom.

Összegzés

A legfontosabb, hogy akkor legyél szabadúszó, ha szereted is a szakmát, és zavar ha nincs munkád. Gyakorlatilag rákényszeríted magad a folyamatos pörgésre és tudásod frissen tartására, hogy versenyben maradhass a cégekkel szemben, ami szerintem jó dolog. Nehéz megélni belőle, viszont lehetőséged van az önmegvalósításra.

Ahhoz azonban, hogy mindannyiunknak könnyebb legyen, először meg kell találnunk egymást. Ne féljetek tudásotokat megosztani másokkal, nem fogja senki elhappolni a munkát előletek, annyi van mint a szemét.

 • http://twitter.com/mefi88 Molnár László

  Uhh ez rohadt jó (bocsi:) cikk lett, gratula! Az otthoni irodáról érdekelnének képek, de nem kattintható a szöveg :) Légyszi javítsd!

  • http://67developer.hu/ Gergő 67

   Javítottam, az én koleszos “irodám” :D pedig ilyen: http://67developer.hu/files/blog/szabaduszo/67.jpg Több nem is kell, bár még egy 24″os monitort elviselnék. Meg egy I7es asztali gépet 16 giga memóriával, amihez mondjuk jöhetne mindjárt megint 3db 24″-os monitor. És még egy MacPro amit lehetne cipelni ide-oda… :D De ezen a laptopon is megy a weblap készítés, windows, linux programozás, diplomamunkának pedig androidra fejlesztek. Elvisz mindent, pedig 4 éves gép.

 • http://twitter.com/mefi88 Molnár László

  Uhh ez rohadt jó (bocsi:) cikk lett, gratula! Az otthoni irodáról érdekelnének képek, de nem kattintható a szöveg :) Légyszi javítsd!

  • http://67developer.hu/ Gergő 67

   Javítottam, az én koleszos “irodám” :D pedig ilyen: http://67developer.hu/files/blog/szabaduszo/67.jpg Több nem is kell, bár még egy 24″os monitort elviselnék. Meg egy I7es asztali gépet 16 giga memóriával, amihez mondjuk jöhetne mindjárt megint 3db 24″-os monitor. És még egy MacPro amit lehetne cipelni ide-oda… :D De ezen a laptopon is megy a weblap készítés, windows, linux programozás, diplomamunkának pedig androidra fejlesztek. Elvisz mindent, pedig 4 éves gép.

 • http://twitter.com/atis87 Breidenbach Attila

  Először is grat, jó lett a cikk. Szeretek koleszban élni, de a szobában való dolgozás nekem nem jött össze. A folyamatos ki- be mászkálások miatt felhagytam vele. Nem tudtam koncentrálni arra amit csinálok, mert mindig valami elterelte a figyelmemet. Lehet nálatok nyugisabb a kolesz és ezért tudsz naponta több órát dolgozni.

 • http://twitter.com/atis87 Breidenbach Attila

  Először is grat, jó lett a cikk. Szeretek koleszban élni, de a szobában való dolgozás nekem nem jött össze. A folyamatos ki- be mászkálások miatt felhagytam vele. Nem tudtam koncentrálni arra amit csinálok, mert mindig valami elterelte a figyelmemet. Lehet nálatok nyugisabb a kolesz és ezért tudsz naponta több órát dolgozni.

 • Thanks

  Gergő!
  Visszaadtad az életkedvem, az elhivatottságom, a szakmám szeretet és a “pörögni akarásomat”.
  További sikereket, problémamentes és sok megrendelőt kívánok!
  Köszönöm!

  (Ne haragudj, nevemet nem tudom vállalni!)

  • http://67developer.hu/ Gergő 67

   Hali!
   Semmi gond, név nélkül is örülök neki, hogy a cikk hasznos volt számodra. Remélem csinálsz majd egyszer valami olyan dolgot ezen felbuzdulva, amit sokan használnak, könnyebbé teszi az emberek életét, vagy egyszerűen csak jóóóó :D
   Minden jót!

 • Thanks

  Gergő!
  Visszaadtad az életkedvem, az elhivatottságom, a szakmám szeretet és a “pörögni akarásomat”.
  További sikereket, problémamentes és sok megrendelőt kívánok!
  Köszönöm!

  (Ne haragudj, nevemet nem tudom vállalni!)

  • http://67developer.hu/ Gergő 67

   Hali!
   Semmi gond, név nélkül is örülök neki, hogy a cikk hasznos volt számodra. Remélem csinálsz majd egyszer valami olyan dolgot ezen felbuzdulva, amit sokan használnak, könnyebbé teszi az emberek életét, vagy egyszerűen csak jóóóó :D
   Minden jót!

 • tthlaszlo

  Írhatnál egy cikket arról is, hogy mivel jár egy vállalkozói kikérése, és fenntartása :)

 • tthlaszlo

  Írhatnál egy cikket arról is, hogy mivel jár egy vállalkozói kikérése, és fenntartása :)

 • Szabó Péter

  Ez még így 2,5 év elteltével is hasznos írás. Már régebben is olvastam, részben ennek is köszönhető, hogy végül emellett a pálya mellett döntöttem. Eddig előkészítési fázisban volt a dolog (saját weboldal készítése, ingyenes munkák elvállalása tapasztalatszerzés céljából stb.). Már elkezdeném, de egy ponton elakadtam, ebben szeretném a véleményed kérni:

  Ha rendszertelenül csinálnám ezt a munkát, más bevételi forrásom nem lenne, és nem szeretnék havi 40 eFt-ot kifizetni járulékokra, akkor nincsen valamilyen más adózási lehetőségem? (Magánszemélyként ezt nem lehet csinálni úgy hogy ne legyen fix költség, csak bevételarányosan változó?) Kutakodtam elég sokat, de nem találok választ, ezért gondoltam hogy tapasztaltabbhoz fordulok, hátha tudsz segíteni.

  Üdv,
  Peti